Dereotu Dereotu, anavatanı Avrupa'nın güneyi ve Asya'nın batısı olan bir bitki türüdür. Ülkemizin birçok yerinde yabani ot olarak yetişir, ancak bazen seralarda da yetiştirildiği görülmektedir. Maydanozgiller (Apiaceae) familyasından gelen bu bitkinin kökleri iğne şeklindedir ve beyazımsı renktedir. Boyu 120 santimetreye kadar büyüyebilmektedir. Yaprakları ise boyuna doğru yeşil ve beyaz çizgilerden oluşur. Genellikle 3-4 parçalıdır, alt yaprakları saplı, üst yaprakları ise sapsızdır. Tüm görünüşü genel olarak çok dağınık bir bitkidir. Üst çiçekleri sarı renkte olup, çiçek görünümleri ise bir çanağı andırmaktadır. Kendine has çok farklı aromalı bir kokusu vardır. İçindeki vitaminler açısından da çok zengin bir bitki türüdür. İçerisinde bol miktarda magnezyum, kalsiyum ve demir olduğu gibi özellikle A ve C vitaminleri açısından da oldukça zengindir. Bu özellikleri ile evimizden eksik etmememiz gereken önemli bir bitki haline gelmektedir. Kişileri hastalıklara karşı daha dirençli hale getirir, kalsiyum içeriği sayesinde de kemik erimesini azaltır. Özellikle düşük kalorili ve bol lifli bir bitki olmasından dolayı diyet listelerinin ilk sıralarında yer almaktadır. Dereotu genellikle taze olarak tüketilir. Dereotu besin değerleri açısından da oldukça zengindir. Sadece bir avuç kadar dereotunun içerisinde, vücudumuzun günlük ihtiyacının büyük bir bölümünü karşılayacak kadar vitamin bulunmaktadır. Günlük; C vitamini ihtiyacının %40'ını, A vitamini ihtiyacının %43'ünü, manganez ihtiyacının %18'ini, bakır ihtiyacının %2'sini, riboflavin ihtiyacının %5'ini, niasin ihtiyacının %2'sini, çinko ihtiyacının %2'sini, potasyum ihtiyacının %6'sını, folat ihtiyacının %11'ini, fosfor ihtiyacının %2'sini, kalsiyum ihtiyacının %62'sini, magnezyum ihtiyacının %4'ünü, demir ihtiyacının %10'unu ve B6 vitamin ihtiyacının da %3'ünü karşılar. Dereotunun Faydaları Nelerdir?
Dereotunun Kullanıldığı Yerler Dereotu, öncelikle genellikle taze olarak tüketilir. Salatalara ve bazı yemeklere ilave edilir. Bazı poğaça, simit ve böreklerde de kullanılır. Tohumları baharat olarak da kullanılabilir. Hoş aroması ve vitaminlerinden dolayı, yağı çıkartılarak bazı doğal ilaçlarda kullanılır. Ayrıca esansı da çıkarılır ve aşırı cinsel arzuları önlemede, iktidarsızlıkta, baş dönmesinde, mide bulantısında kısacası hava değişimlerinden etkilenen kişilerde de kullanılır. Dereotu tohumları kurutularak bazı yemeklerde aroma olarak kullanılır, ayrıca kurutulmuş dereotunun tohumları bitki çayı olarak da tüketilebilir. |