{ "title": "Saksıda Dereotu", "image": "https://www.dereotu.gen.tr/images/saksida-dereotu.jpg", "date": "19.01.2024 14:27:13", "author": "tuğba arslan", "article": [ { "article": "
Saksıda Dereotu, Kendine has ve hoş çok olan kokusu ile salataların, dolmaların vazgeçilmez bitkisi olan dereotu, mutfaklarda devamlı olarak kullanılmaktadır. Bu bitki özellikle de yaz aylarında pazarlarda kolaylıkla bulunabilmektedir. Bunun yanı sıra, dereotu bitkisini kişinin kendi evinde bir saksı içerisinde rahatlıkla yetiştirmesi de mümkün olmaktadır.

Saksıda Dereotu Nasıl Yetiştirilir?

Saksıda dereotu yetiştirmek oldukça basit bir iştir. Çünkü dereotu bitkisi sulama haricinde hiçbir özel bakım gerektirmeyen bir bitki çeşididir. Saksıda dereotu ekimi için bilinmesi gereken tek önemli nokta, bu bitkinin tohumlarının saksıya ekiminden önce yaklaşık olarak 3-6 saat arası bir zaman diliminde hafif ıslak bir peçete içinde bekletilmesi gerektiğidir. Bu işlemin usulüne uygun bir şekilde yapılmasının ardından dereotu bitkisinin yetiştirileceği bir saksı alarak bu saksıyı toprak ile doldurmak gerekmektedir. Saksıya doldurulacak toprağın bahçe toprağı olmasına dikkat edilmesi gerekmektedir. Daha sonra ise peçetedeki tohumlar özel bir teknik gerektirmeksizin tamamen doğal olarak toprağın üzerine serpilir. Ardından serpilen tohumlarının üzerini kapatması amacı ile bir avuç daha toprak alınarak çok ince olacak şekilde tohumların üzerine serpilir. Son olarak, tohumlar yağmur suyu gibi fıs fıs şeklinde sulanır. Bunun için su delikli bir kaba ya da bitmiş bir cam sil şişesi veya benzeri bir şişeye doldurulabilir. Sulamanın ardından ise saksının üst kısmı bir streç film yardımı ile güzelce kapatılır. Bu işlem de bittikten sonra geriye bir şey kalmamaktadır ve sadece saksıda dereotu yetiştirecek olan kişinin saksıyı her gün havalandırmayı unutmaması gerekmektedir.

Saksıdaki tohumlar yaklaşık olarak bir buçuk ile iki hafta arasında çimlenmeye başlamaktadır. Tohumların çimlenmeye başlaması ile üzerindeki streç filmi kaldırmak gerekmektedir. Dereotları büyüyerek yaklaşık olarak 10 santim gibi bir boya ulaştığı zaman üst kısımlarından hafif budanması gerekmesi gerekmektedir. Bu şekilde dereotunun daha hızlı bir şekilde büyümesi sağlanmış olmaktadır.

Son olarak, dereotunun hiç bitmemesi ve devamlı olarak elinin altında mevcut halde olmasını isteyen kişilerin, saksıda ektikleri ilk dereotları yaklaşık olarak 10 santim boyuna ulaştığı zaman, aynı saksının içine yine öncesinde nemli peçete içinde beklettiği yeni tohumları serpiştirmesi yeterli olmaktadır.
" } ] }