{ "title": "Kurutulmuş Dereotu", "image": "https://www.dereotu.gen.tr/images/kurutulmus-dereotu.jpg", "date": "20.01.2024 00:50:02", "author": "engin aktu", "article": [ { "article": "Kurutulmuş Dereotu; Genel olarak salatalara oldukça yakışan otlar arasında yer alan dereotu, aynı maydanoz gibi tam bir vitamin ve mineral deposu olan bir bitki çeşididir.

Rusya'nın güneyi, Akdeniz bölgesi ve batı Afrika bölgesinde doğal olarak yetişen bitki kalsiyum, demir ve manganez mineralleri ile A ve C vitaminleri açısından oldukça zengindir. Bu özelliğiyle ilk olarak, vücudu hastalıklara karşı güçlendirir ve kalsiyum ile kemik kaybına karşılık koruma sağlamaktadır. Ayrıca çok düşük olan kalorisiyle, zayıflama listelerinin başında yer alan bitkilerin içinde, ilk sıralarda yer almaktadır. Kurutulmuş dereotu, taze dereotunun kurutulmuş halidir. Dereotu yaklaşık olarak, %70-80 oranında su içerir. Bundan dolayı, kurutma sonucunda yaklaşık 5 kg taze dereotu iken, 1 kg kuru dereotu elde edilmektedir. Kurutma sırasında, üründeki su buharlaşır ve ürünün özü kalır. Bu nedenle, kuru dereotunun besin değerleri özellikle karbonhidrat, vitamin, protein oranları açısından çok yüksektir. Dereotunun yaprakları gibi tohumlarının da sağlığa yararları vardır fakat, tohumların tadı biraz fazla acı olabilir.

Bitkinin faydalarından en yüksek oranda yararlanmak isteniyorsa, kurutulmuş dereotu yerine taze dereotu tüketilmesi tavsiye edilmektedir. Bitkinin tazeliğini koruması için her zaman buzdolabında saklanmalıdır. Kırılgan bir bitki çeşidi olduğu için tazeliğini en fazla, 2-3 gün koruyabilir. Kurutulmuş dereotu ise hava geçirmeyen bir kabın içinde, kuru ve güneş almayan bir yerde muhafaza edilmelidir. Kurutulmuş dereotu gerektiği gibi saklanırsa, taze olarak 6 ay kadar kalabilir.

Kuru dereotu, şu şekillerde kullanılabilir
" } ] }