{ "title": "Gebelikte Dereotu", "image": "https://www.dereotu.gen.tr/images/gebelikte-dereotu.jpg", "date": "22.01.2024 01:33:54", "author": "Gülşen boğa", "article": [ { "article": "Gebelikte dereotu, gebeliğin ilk ayları oldukça sıkıntılı bir dönemin başlangıcıdır. İlk üç ay düşük tehlikesi olan gebe kadınların yediği besinler ve aldığı gıdalara oldukça dikkat etmelidir. Gebelik döneminde birçok bitki ve çaylarının kullanılması sakıncalı olabilir. Gebelikte yenilen dereotu doktorunuz tarafından önerilirse yemelisiniz. Her gıdada olduğu gibi abartmamak şartı ile sınırlı miktarda yenebilir. Az yenilen dereotunun bir zararı olmaz. Gebelikte yenilen dereotu bakteriyel enfeksiyonundan yakalanma riskini azaltmaktadır.

Fakat doktorunuza danışmadan tüketmemelisiniz. Dereotunun birçok faydaların biliyoruz. Dereotunun insan vücudunda idrar söktürme etkisi vardır. Gebelikte kullanılan dereotu, sınırlı olarak yenmesi salata yapılarak yenmesi stresi azaltarak ve yüksek miktarda kalsiyum içeriği ile gebelikte kemiklerin güçlenmesine yardımcı olur. Gebelikte kullanılan dereotu kemiklerde oluşan hasarı onarıp kemik sağlığını destekleyerek yardımcı olur. Fakat dereotunu düşük tehlikesi olanların kullanmamaları önerilir. Gebeliğin başından son ayına kadar düşük riski bulunan kişilerin, dereotu yemesi sakıncalıdır. Normal bir gebelik yaşayan anne adayında ise az miktarda dereotunun tüketilmesinde hiçbir sakıncası yoktur.

Gebelikte dereotu nasıl kullanılır?

Dereotunun faydalarını bilindiği gibi oldukça fazladır. Gebelikte kullanılan dereotu oldukça az miktarda ve yemeklerden sonra tüketilmelidir. Aç karnına veya çok aç olduğunuz bir zamanda tüketmemelisiniz. Aç karnına yediğiniz zaman bu olumsuz sonuçlara neden olabilir. Dereotunun yaprakları gibi tohumu da sağlık bakımından oldukça yararlıdır. Fakat bu tohumların tadı biraz acımsı olabilir. Dereotunun kurumuş olanı çok yararlı değildir. Ancak günlük ve taze olanı faydalı ve yararlıdır. Dereotunun her zaman tazeliğini koruması açısından buz dolabında buzdolabı poşetinde muhafaza edilmelidir. Kırılgan bir bitki olduğu için 2-4 gün arası tazeliğini korur. Kurutulmuş olan dereotu hava almadan ve güneş görmeyecek, saklama koşulu olan yerde 5-6 ay kadar tazeliğini koruyabilir.
Bu yazılanların gebelikte az bir miktar kullanılmalıdır. Doktorunuza danışarak bunu yapabilirsiniz. Yapraklarından ve tohumundan oldukça faydalanabildiğimiz dereotunun tıbbi yönden vücudumuza yararları vardır. Gebelikte kullanılan az miktardaki dereotu doktorunuzun sizi yeme açısından sakıncalı bulmuyorsa yukarıda yazılan değerlerde az miktar tüketilebilir. Gebelik sonrası ise dereotunu yemenin bir sakıncası yoktur. Ayrıca süt miktarını artırma özelliğine sahip olduğu için tüketilir. Sağlık bakımından öğrenilen bu bilgilerin göz ardı edilmemesi gerekir. Gebeliğin daha huzurlu ve sağlıklı olabilmesi için doktorunuzun, verdiği ve söylediği sebze veya meyve bitkilerin doktor kontrolü altında düşük tehlikesi olanların dikkatlice doktor tavsiyesine uymaları gerekir.
" } ] }