{ "title": "Dereotunun Faydaları", "image": "https://www.dereotu.gen.tr/images/dereotunun-faydalari.jpg", "date": "21.01.2024 17:23:50", "author": "ayşe ekercan", "article": [ { "article": "Dereotunun faydaları, Anavatanı Asya olan tek yıllık bitkidir. Ülkemizde de her bölgede yetişmektedir. Ortalama olarak 120 cm'ye kadar yükselen sapı vardır. Keskin kokulu bir bitki olan dereotu sonbahar aylarında toplanır. Daha çok salatalarda kullanılıyor. Dereotu çiğ olarak da tüketiliyor. Fosfor, Bakır, Magnezyum, A ve C vitaminleri, potasyum, kalsiyum içerir. Ayrıca demir ve çinko vitaminleri bakımından çok zengindir. Bir tutam dereotu bir yetişkinin C vitamini ihtiyacının, A vitamini ihtiyacının karşılamaktadır. Özellikle salatalara, yemeklere çok yakışan otlar arasında bulunan, dereotu aynı zamanda şifa kaynağıdır. Bu yüzden öncelikle vücudu hastalıklara karşı güçlendiriyor ve bol kalsiyum içerdiği için kemik kaybına karşı koruma sağlıyor. Aynı zamanda çok düşük kalorisiyle zayıflatma bitkisi arasında ilk sırada yer alıyor.

Dereotunun Sağlığa Faydaları: Dereotu mide bulantıları ile karın ağrıları rahatsızlığının giderilmesinde etkilidir. Ağız kokusuna ve sindirim sistemi rahatsızlığının tedavi edilmesinde kullanılmaktadır. Ayrıca emziren bayanlar sütü arttırmak için dereotu kullanabilirler. Bebek ve çocukların gaz sancılarının giderilmesine de yardımcı olur.

Son yıllarda sofraların gözdesi olan dereotu tok tutma özelliği vardır. Bu yüzden yüksek besin değeri özellikleri ile diyet yapanların dereotunu yemeleri faydalıdır. Lifli bir gıda olan dereotu hazmı kolaylaştırarak kabızlığı engeller.

Dereotunun Sindirim Sistemine Faydaları: Dereotu sindirim sisteminin çalışmasını destekler ve sindirim sistemindeki rahatsızlığa neden olduğu hazımsızlığa, mide ağrılarına ve mide kramplarının tedavi edilmesinde oldukça faydalıdır. Mide ülserinin vermiş olduğu rahatsızlıkları tolere eder ve tadavi sürecini destekler. Dereotu taze olarak tüketilebileceği gibi kurutularak da tüketilebilmektedir. Salata ve yemeklerin içerisine koyarak yenildiğinde hazmı kolaylaştırır.

Dereotunun uykusuzluğa faydası: Dereotunun içeriğinde B vitamini ve önemli miktardaki uçucu yağlar bulunur. Dereotu doğada uyarıcı özellikleri olan önemli maddelerdendir. Bu yağlar sayesinde geceleri rahat bir uyku çekmenize yardımcı olur. Aynı zamanda sinir sistemini sakinleştirir.

Dereotunun kemiklere faydası: Dereotu zengin miktarda kalsiyum içerir. Bu yüzden kemik sağlığı için çok faydalıdır. Dereotu kemiklerde oluşabilen mineral kaybına izin vermez. Her yıl yüzbinlerce insanın yakalandığı kemik hastalıklarına yakalanma riskini azaltıyor. Çocuklarında kemik sağlığının korunmasını sağlar ve sağlıklı iskelet yapısı için gerekli olan vitaminleri, kalsiyumu ve diğer mineralleri bulundurur. Yaşlılıkta oluşan kemik erimesi ya da kemik zayıflaması rahatsızlığına faydalı olur.

Dereotunun gaz rahatsızlığına faydası: Dereotunun diğer bir özelliği de aşırı gaz rahatsızlığını giderebiliyor olmasıdır. Çok aşırı gaz birikimi insanlarda aynı zamanda göğüs ağrılarına neden oluyor. Bu yüzden diğer organlara baskı yaparak tehlikeli bir sağlık sorunlarına neden olabiliyor. Dereotu aşırı gazın giderilmesine ve sağlıklı bir şekilde bünyeden dışarı atılmasını sağlıyor.

Dereotu ağız rahatsızlıklarına faydaları: Dereotunu içindeki uçucu yağlar doğada mikrop öldürücü olarak kullanılıyor ve içinde antioksidan bulunuyor. Dereotunun tohumları ve yaprakları çok iyi ağız ve nefes spreyleri olarak kullanılır. Bu özelliklerinde dolayı ağızda bulunan mikropları ortadan kaldırıyor ve alerjik sorunlarını da gideriyor.

Dereotu bağışıklık sistemine faydaları: Dereotu vücuda çok etki sağlar. Bütün vücutta mikrobik enfeksiyonlara karşı direnç sağlar ve bağışıklık sisteminin mikrop ve enfeksiyon sorunlarıyla mücadele eder.

Dereotunun ishale faydaları: İshal hazımsızlık sorunlardan dolayı ortaya çıkar. Hazımsızlık sorunları yaşayanlar için dereotu çok faydalıdır. İçerdiği zengin miktarda uçucu yağlar sayesinde mikropların oluşumunu ortadan kaldırarak ishali durdurur.
" } ] }