{ "title": "Dereotu", "image": "https://www.dereotu.gen.tr/images/dereotu.jpg", "date": "19.01.2024 14:06:47", "author": "TURGUT KAYNAK", "article": [ { "article": "Dereotu, Anavatanı Avrupa'nın güneyi, Asya'nın ise batısı olan bir bitki türüdür. Ülkemizin ise birçok yerinde yabani ot olarak yetişir. Fakat bazı zamanlarda seralarda da yetiştirildiği görülmektedir. Maydanozgiller familyasından gelmektedir. Kökleri İ şeklindedir ve beyazımsı gibidir. Boyu 120 santime kadar büyüyebilmektedir, yaprakları ise boyuna doğru yeşil, beyaz, yeşil, beyaz çizgilerden oluşur. Genellikle 3-4 parçalıdır, alt yaprakları saplıdır, üst yaprakları ise sapsız'dır. Tüm görünüşü genel olarak çok dağınık bir bitkidir, üst çiçekleri sarısı gibi bir renktedir, çiçek görünüşleri ise hepsi birlikte bir çanağı andırmaktadır. Kendine has çok değişik aromalı bir kokusu vardır. İçindeki vitaminler açısından da çok zengin bir bitki türüdür. İçerisinde bol miktarda magnezyum, kalsiyum, demir olduğu gibi özellikle A ve C vitaminleri açısından da çok dolgundur. Bu özellikleri ile asla evimizden eksik etmememiz gereken bir bitki haline gelmektedir. Kişileri hastalıklara karşı daha dirençli hale getiriyor, kalsiyum olduğu için de kemik erimesini daha aza indiriyor. Özellikle, düşük kalorili ve bol lifli bir bitki olmasından dolayı da diyet listelerinin ilk sıralarında yer almaktadır. Dereotu genellikle taze olarak tüketilir.

Dereotu besin değerleri açısından da çok zengindir. Sadece bir avuç kadar dereotunun içinde, vücudumuzun günlük ihtiyacının büyük bir bölümünü karşılayacak kadar vitamin bulunmaktadır. Günlük; C vitamini ihtiyacının %40'ını, A vitamini ihtiyacının %43'ünü, Manganez ihtiyacının %18'ini, Bakır ihtiyacının %2'sini, Riboflavin ihtiyacının %5'ini, Niasin ihtiyacının %2'sini, Çinko ihtiyacının %2'sini, Potasyum ihtiyacının %6'sını, Folat ihtiyacının %11'ini, Fosfor ihtiyacının %2'sini, Kalsiyum ihtiyacının %62'sını, Magnezyum ihtiyacının %4'ünü, Demir ihtiyacının %10'unu ve B 6 vitaminin ihtiyacının da %3'ünü karşılar.

Dereotunun Faydaları Nelerdir?
Dereotunun Kullanıldığı Yerler

Dereotu, öncelikle genellikle taze olarak tüketilir. Salatalara ve bazı yemeklere ilave edilir. Bazı poğaça, simit ve böreklerde de kullanılır. Tohumları baharat olarak da kullanılır. Hoş aromasından ve vitaminlerinden dolayı, yağı çıkartılarak bazı naturel olan ilaçlarda kullanılır. Ayrıca esansı da çıkartılır ve aşırı cinsel arzuları önlemede, iktidarsızlıkta, baş dönmesinde, mide bulantısı olanlarda kısacası hava değişimlerinden etkilenen kişilerde de kullanılır. Dereotu tohumları kurutularak da bazı yemeklerde aroma olarak kullanılır, ayrıca kurutulmuş dereotunun tohumları bitki çayı olarak da tüketilebilir.
" } ] }