{ "title": "Dereotu Salatası", "image": "https://www.dereotu.gen.tr/images/dereotu-salatasi.jpg", "date": "19.01.2024 13:03:37", "author": "Fidan Yıldırım", "article": [ { "article": "Dereotu salatası; Salata Türk mutfağının olmazsa olmazlarındandır. Salata neredeyse her yemeğin yanına yakışan bir garnitürdür. Birçok besinden ayrı ayrı salatalar yaparız. Birçok bitki ve sebzenin birleşiminde salatalar yapıp yemek masalarımızın en baş köşesine yerleştiririz. Hazırladığımız yemeğe ve mevsimine göre değişik bitki sebzelerle salata yapabiliriz. Bir çoğumuz çoban salata severken bir çoğumuz yoğurtlu veya mevsim salata sevebilir. Keskin kokuları olan bitkiler ile de enfes salatalar yapabiliriz. Örneğin zahter salatası dereotu salatası gibi. Dereotu salatası teze dereotu ile hazırlanan oldukça lezzetli bir salatadır. Sebze yemeklerinden ziyade kebapların yanına yakışan bir salatadır. Dereotu bilindiği gibi salık için birçok faydaları bulunmaktadır. Bağışıklık sistemini kuvvetlendirir, kan akışını düzenler, cilde parlaklık verir. Ayrıca birçok kadın hastalıkları içinde dereotu kürleri hazırlanır ve tüketilir. Bunca faydaları olan bir bitkiyi bünyemizden mahrum etmemiz doğru olmadığını düşünüyorum bu yüzden de hem yemeklerimde bolca tüketiyorum hem de salatasını yapıp sevdiklerimle paylaşıyorum. Bu enfes salatayı demek isterseniz sizlerle paylaştığım tarife uymanız yeterli olacaktır.

Dereotu salatası için gerekli malzemeler
Nasıl Yapılır?

Öncelikle yumurtaları küçük bir cezveye koyup kaynamaya bırakıyoruz. Yumurtalar kaynarken biz dereotunu ayıklayıp yıkıyoruz. Yıkadığımız dereotunu büyükçe bir kâseye koyup batası su dolduruyoruz ve bir kaşık sirke ekliyoruz ve bir kenara alıyoruz. Daha sonra marulu ve taze soğanı da yıkayıp sirkeli suda beklettiğimiz dere otunun içerisine ekliyoruz. Bu şekilde bir müddet beklettiğimiz sebzeleri tekrar dudu su ile yıkayıp dereotunu ince kıyıp derince bir kâseye koyuyoruz. Daha sonra marulu ve taze soğanına olabildiğince ince kıyıp dereotunun içerisine ekliyoruz. Daha sonra Çekirdeğini çıkartıp ince ince doğradığımız zeytinleri ve mısır konservesini de ekliyoruz. Daha sonra haşladığımız yumurtalardan birini iri iri doğrayıp dereotu salatasına ekliyoruz. Ayrı bir yerde küçük bir kâsenin içerisine zeytinyağı limon suyunu tuzu ve pul biberi ekleyip karıştırıyoruz. Hazırladığımız sosu salataya ekleyip karıştırıyoruz. Hazırladığımız dereotu salatasını şık bir servis tabağına alıp ayırdığımız bir adet yumurtanın kabuklarını soyup halka şeklinde dilimledikten sonra salatanın üzerine diziyoruz. Yumurta ile süslediğimiz salatayı dilersek domates kabuğu veya çeşitli sebzelerle süsleyebiliriz. Hazırladığımız enfes dereotu salatasını yemeklerinizin yanında servis yapabilirsiniz. Şimdiden ellerinize sağlık ve afiyet olsun.
" } ] }