{ "title": "Dereotu Neye İyi Gelir", "image": "https://www.dereotu.gen.tr/images/dereotu-neye-iyi-gelir.jpg", "date": "19.01.2024 17:53:56", "author": "Selen Karadeniz", "article": [ { "article": "Dereotu neye iyi gelir, dereotu her evde özellikle salataların vazgeçilmez malzemesinden biridir. Vitamin ve mineral içeriği zengin olan dereotu, lif oranı bakımından da kabızlığı giderici etkiye sahiptir. Üstelik 28 gramında sadece 12 kalori içeren bir besindir. Bu nedenle zayıflama isteği olanların rahatlıkla tüketeceği bitkilerden biridir. Çoğu bölgede doğal olarak yetişebilen bitkinin içeriğinde demir, manganez, kalsiyum gibi mineraller, A, C vitaminleri vücuda sayısız fayda sağlar. Vücudun hastalıklara karşı direnç kazanmasında, kalsiyum ihtiyacının giderilmesinde, kemik kaybında etkili olur. Bir avuç kadar dereotu tüketirseniz, ihtiyacınız olan kalsiyumun %6'sını karşılayabilirsiniz. Yine ihtiyacınız olan A vitamininin %43 kadarını, C vitamininin ise %40 kadarını dereotu ile sağlarsınız.

Dereotu neye iyi gelir?

Sindirime faydaları: Dereotu çoğu ülkede sindirim sorunlarında yaygın olarak kullanılmaktadır. Özellikle mide ağrısının giderilmesinde, sindirimden kaynaklanan mide krampların azaltılmasında dereotu oldukça yararlıdır. Yapılan araştırmalarda dereotu midedeki asidin salgılanmasını baskılayarak, ülser gibi oluşumların engellendiği belirlenmiştir. Dereotunun bunun dışında özellikle yağının sedatif özelliklere sahip, gaz giderici, antispazmodik etkileri vardır.

Kolesterolü düşürücü etkisi: bu konuda 2008 yılında hayvanlar üzerinde yapılan bir araştırmada dereotu yapraklarının kandaki trigliserit oranını %50 seviyesinde, total kolesterolü ise %20 seviyesinde azalttığı tespit edilmiştir. Araştırmada dereotu yapraklarının özütü kullanılmıştır. Ancak dereotunun kendisi de düzenli tüketilirse, kolesterolü düşüreceği belirtilmiştir.

Şeker düşürücü etkisi: Dereotu içeriğinde bulunan öjenol maddesi, antiseptik ve lokal anestetik olarak kullanılan bir fenoldür. Bu madde şeker hastalarının kan şekerini de yardımcı olur. Dereotunun bu faydası hakkında günümüzde araştırmalar yapılmaya devam etmektedir.

Antioksidan etkisi: Dereotu içerinde bulunan bileşenlerin bir kısmı vücuttaki toksinlerin atılmasında etkili olan enzim üretimini tetiklemektedir. Dereotu daha çok sigara dumanının vücuttaki hasarını azaltmak için uzmanlar tarafından tavsiye edilmektedir.

Antimikrobiyal etkisi: Yapılan bazı araştırmalarda dereotunun mikroplar üzerindeki etkisi incelenmiştir. Dereotu yağı üzerinde yapılan bu araştırmalarda mikrop gelişimini önlediği konusunda olumlu sonuçlar elde edilmiştir. Araştırmalarda buğday, arpa gibi tahıl tanelerinde bulunan mikroplar üzerinde etkili olduğu belirlenmiştir.

Dereotunun yararlı etkileri yapraklarından, tohumlarından ve yağından sağlanabilir. Dereotu tohumu lezzet olarak biraz acımtıraktır. Her mevsim bulunan dereotunun taze olarak tüketilmesi daha pratiktir. Aldıktan sonra tazeliğini 2-3 gün koruyan bir bitkidir. Güneş almayan yerde, ağzı kapalı kapta saklanması dayanıklılığı arttırır. Bunu salatayla, yoğurtla, ekmek yapımında, sandviçlerde, menemen gibi yiyeceklerde rahatlıkla kullanabilirsiniz. Özellikle yemek sonrasında yendiğinde mideyi rahatlatıcı etkisi olur. Dereotu neye iyi gelir, bu konuda sizlere açıklamaya yapmaya çalıştık. Düzenli olarak abartmadan dereotu tüketmenizde sakınca olmaz.
" } ] }