{ "title": "Dereotu Nasıl Ekilir", "image": "https://www.dereotu.gen.tr/images/dereotu-nasil-ekilir.jpg", "date": "19.01.2024 12:27:53", "author": "Yasemin Akdaş", "article": [ { "article": "

Dereotu nasıl ekilir; Özellikle yaz aylarında daha fazla kullanıldığı için ekim işlemi özellikle ilkbahar aylarında yapılmaktadır. Ekim yapılacak toprağın iyice havalandırılması ve çok iyi güneş görmesi gerekmektedir. Dereotu hemen hemen her toprakta yetişebilir, toprak seçiciliği yok denecek kadar azdır. Sadece bol su verilmesi ve çok iyi güneş görmesi yeterli olacaktır. Bir çapa yardımı ile toprağın havalandırılma işlemi yapılabilir.

Dereotu nasıl ekilir; toprağı bir çapa yardımıyla iyice havalandırdıktan sonra dereotu tohumlarını elinize alınız. Her atacağınız tohum çimlenmeyeceği için aynı yere ne kadar fazla tohum atarsanız çimlenme olasılığını da o kadar arttırmış olursunuz. Tohumları toprağa ektikten sonra üstünü toprakla iyice örtmeniz ve hemen ardından bol su vermeniz gerekmektedir. Dereotu bitkisi adından da anlaşacağı üzere suyu çok sevdiği için her gün düzenli olarak ekim yapılan toprağı sulamanız gerekmektedir. Aksi halde tohumlar kuruyacaktır. Tohumları ektikten sonra tekrar toprağı çapa ile havalandırmanıza gerek yoktur. Ekimden sonra yapılan çapa diğer birçok bitkinin aksine dereotu tohumlarına zarar vermektedir.

Ekimi gerçekleştirdikten sonra 20 gün ila 1 ay sonra toprak çimlenmeye başlayacaktır. Dereotunu toplamanız için gerekli olan toplam süre 2 aydır. Dereotu yaprakları dayanıksız ve çabuk sararacağı için kullanmadan kısa bir süre önce toplamanız tavsiye edilir.

Dereotunun faydaları nelerdir?

Maydanozgiller familyasından olan dereotu bir yıllık bitkidir. Yapraklarının rengi koyu yeşil ve ipliksi uzantılar şeklindedir. Kendine özgü hoş bir kokusu vardır. Gerek kurutulup baharat olarak gerek taze olarak sofraları süslemektedir. Aynı zamanda halk arasında birçok hastalığa deva olduğuna inanılmaktadır. Bağırsak hareketlerini hızlandırmak ve emziren kadınlarda anne sütünü arttırdığı bunlardan sadece birkaçıdır. Aynı zamanda çiğnendiği zaman ağız kokusunu geçirmektedir. Dereotu kullanımı özellikle Ege bölgesinde özellikle zeytinyağlı yemeklerde oldukça yaygın olarak kullanılmaktadır. Yazın salatalarda ve özellikle cacık yapımında ve balıklarda kullanımı tercih edilmektedir.
" } ] }