Dereotu Alerjisi, Dereotu maydanozgiller familyasında ve içerisinde bol miktarda E, C vitamini içeren tek yıllık bir bitki türü ve Anavatanı Asya'dır. Anavatanı Avrupa'nın güneyi ve Asya'nın batısıdır. Ülkemizde yabani olarak yetişir ve kültür olarak bahçelerde yetiştirilmektedir. Dereotunun kök kısmı iğ şeklinde ve beyazımsı rengi vardır. Dereotu 120 cm'ye kadar uzaya bilen dalları yuvarlak beyaz ve uzunlamasına yeşil çizgileri vardır. Dereotunun yaprakları genellikle 3-4 parçalı alt yaprakları ise alt yapraklar saplı, üst yaprakları sapsız olur.
Dereotunu günlük yarım demet tükettiğimizde vücudumuza gereli olan vitaminler demir, magnezyum, kalsiyum, çinko, potasyum ihtiyacını karşılamaktadır. Ayrıca günlük çeyrek dereotu tüketiminde %40 C vitamini, %43 A vitamini alarak vücudun gereksinimi karşılamaktadır. Dereotunu yeterli ve bilinçli tüketildiğinde sağlık açısında çok faydası vardır.
Dereotunun zararları: Dereotunun sağlık açısında fazla yan etkisi yoktur. Doğru ve aşırı kullanımında faydaları olduğu kadar yan etkili olabilir.
Dereotunun içerisinde bulunan fototoksit bileşimi olan furocoumarin maddesi bulunmaktadır. Bu madde bazı insanlar üzerinde yan etkisi olabilmektedir. Etki olarak forosensitivizm görülmesine neden olmaktadır. Bu kişiler ultraviyole ışık veya güneşe ışığına maruz kaldıkları zaman ciltlerinde kızarıklık, alerjik reaksiyonları görülmektedir.
Dereotunu cilt üzerine uygulandığında cildi tahriş eder.
Dereotunun suyu güneşe çıkarken cilde uygulandığında cildin güneşe karşı hassas olur. Bu durumda cilt güneş yanığına maruz kalmış olur ve kızarır, kaşınmalar olur, alerjik durumlar meydana gelir ve ciddi sorunlar açabilir.
Cilt kanseri olan kişilerin, hassas cilde sahip olan kişilerin dereotu suyunu ciltlerine temas ettirmemeleri gerekir.
Bazı yiyeceklere karşı alerjisi olan kişilerde dereotu tüketimine dikkat etmeli, dereotu o kişilerde alerjik reaksiyonlara yol açabilir.